Verder komen door op tijd de snelweg te verlaten

Als je op de snelweg blijft tijdens leiding geven

Herken je dit? Dat je je als leidinggevende soms afvraagt of je wel met de juiste dingen bezig bent? Je doet wat je doet op de automatische piloot, vanuit gewoontepatronen. Enerzijds gemakkelijk en voorspelbaar, anderzijds weinig uitdagend en innovatief. Het verloop van bijeenkomsten ken je vaak al op voorhand: Die ene zegt nooit iets en die andere voert altijd het hoogste woord. En jij zit er bij en laat het gebeuren. Want wat je er ook van vindt, het gaat wél lekker snel zo, de (financiële) resultaten worden gehaald, de aandeelhouders zijn tevreden.

Dat knagende gevoel

En ondanks dit alles knaagt het. Want je weet en voelt dat het anders kan. Beter. Dat je hier als leider iets laat liggen. Wellicht omdat je bang bent voor conflicten? Of omdat je het creëren van draagvlak ingewikkeld vindt? Omdat je eigenlijk nog nooit echt de tijd hebt genomen om werkelijk stil te staan bij wat jouw rol als leidinggevende van je vraagt? Leiding geven aan een team kan uitdagend zijn, tegelijkertijd is (bouwen aan) een sterk team van groot belang. Patrick Lencioni verwoordt het in zijn boek ‘De vijf frustraties van teamwork’ als volgt:

‘Goed teamwork, niet geld of technologie, draagt het meest bij aan het concurrerend en onderscheidend vermogen van een organisatie’.

Niet alleen omdat de verborgen kosten de pan uitrijzen als het niet goed loopt, maar ook omdat het essentieel is om de focus te houden op medewerkers, klanten en doelstellingen. Gedoe in een team kost geld en levert vaak onnodig frustratie op. Oftewel: Investeren in een team rendeert!

Neem op tijd de afslag tijdens leiding geven

Wat er ook knaagt, je hebt in deze fase van je leiderschap de behoefte jezelf verder te ontwikkelen. Je zit niet te wachten op ellenlange trajecten. Je wilt sparren met iemand die begrijpt waar het over gaat en die je op maat kan begeleiden. Iemand die werkelijk helpt bij vragen als:

  • Wie ben ik als leider van dit team?
  • Wat is mijn opdracht tijdens leiding geven?
  • Waar staan we als team voor, hoe gaan we dat doen?

Vragen die uitnodigen tot reflectie op jouw leiderschap. Als de contouren van de antwoorden zich aftekenen, ben je er nog niet. Minstens zo belangrijk is om je team mee te nemen, jij bent degene die het team van A naar B leidt. Dat kan nog een hele klus zijn, bijvoorbeeld als het onderlinge vertrouwen in je team niet optimaal is.

Als leider ben je het beginpunt van iedere verandering die je voor ogen hebt. Leiderschap is de levensader van de organisatie! Het leveren van diensten en goederen is niet meer genoeg om als organisatie waarde toe te voegen. Dit vraagt om Leiders in Verandering. Wat daarvoor nodig is? Een klant verwoordde het als volgt:

‘Dianne heeft ons op een confronterende, niet bedreigende manier uit onze denk- en samenwerkingspatronen laten stappen. Hierdoor weten we als MT wat we aan elkaar hebben en zetten we stappen in de juiste richting’.

En dat is precies wat ik met mijn begeleiding wil bereiken! Heb je ook behoefte aan een sparringpartner, kritische spiegel, begeleiding bij verandering of leiderschapsontwikkeling? Laten we in gesprek gaan en verkennen wat passend is voor de doelstelling en ambitie van jouw organisatie. Neem contact met me op om de mogelijkheden te verkennen!