Teambegeleiding is zinvol

Teambegeleiding, ik hou ervan om met teams te werken aan bewustzijn en wat nodig is om als individu en team verder te groeien. Dat draagt bij aan de onderlinge verbondenheid, geeft een prettigere samenwerking en maakt het behalen van resultaten gemakkelijker.  Wie wil dat niet?

Daar is echter wel iets voor nodig: namelijk een gezamenlijke doelstelling én een leider. Een leider die dus ook deelneemt aan de begeleiding. Want als de leider niet inziet dat hij onderdeel is van het probleem (en dus ook van de oplossing) gaat het nooit werken. Leiders die hun verantwoordelijkheid beperken tot het (laten) betalen van de rekening kunnen derhalve niet op mijn begeleiding rekenen.

Goed leiderschap tijdens teambegeleiding

Leiderschap is de levensader van iedere organisatie. Leiders hebben een voorbeeldfunctie, ze weten te inspireren en dingen gedaan te krijgen. Dit kan alleen als je als leider doet wat bij je persoon en persoonlijkheid past, het gaat om intrinsieke motivatie. De leider geeft aan waar hij heen wil en deelt dat, zorgt voor een goede verbinding met zijn mensen en daagt hen uit het beste uit zichzelf te halen.

Leiders zijn zelfverzekerd en niet arrogant. Onvoldoende bewustwording en ontwikkeling belemmeren namelijk niet alleen je eigen groei maar ook die van je team en organisatie. En als je als leider vanuit onvoldoende bewustwording een externe begeleider inhuurt, wordt het wel duur maar niet duurzaam!

Hoe je als teambegeleider het patroon vooral niet doorbreekt

Het volgende praktijkvoorbeeld komt je wellicht bekend voor. Een organisatie die uitblinkt in flexibiliteit, een hoog ‘u vraagt, wij draaien’ gehalte. En ‘u’ is de klant, die spreekwoordelijk altijd van rechts komt. Natuurlijk zijn klanten belangrijk, daar is wat mij betreft geen misverstand over. Het zijn echter de medewerkers die de klanten bedienen, dat maakt hen minstens zo belangrijk.

Bart vroeg mij om zijn team te begeleiden. Hij had hier namelijk geen tijd voor, de waan van de dag liet dat simpelweg niet toe. Begrijpelijk vanuit het perspectief van Bart, die opgegroeid was in dit bedrijf en gewend was aan het feit dat hij weinig bezig was met managementtaken en veel met operationele taken.

Op de vraag of ik zijn team wilde begeleiden heb ik ja gezegd, op voorwaarde dat hij als leider integraal onderdeel zou zijn van dit traject. Ondanks aanvankelijke weerstand (‘hier heb ik jou toch voor’) kwam er wel beweging. Want eigenlijk was Bart het ook wel beu om aan het einde van een dag hard werken te constateren dat hij wéér niet aan zijn eigen werk toegekomen was. En zag hij in dat hij dit echt niet allemaal bij zijn team kon neerleggen, hij deed hier ook zelf iets in. Als manager had hij met zijn team een dynamiek ontwikkeld die niet productief was. Dat was de werkelijke teamvraag waar ik mee aan de slag ging: kun je ons helpen dit patroon te veranderen?

Resultaat van mijn teambegeleiding

Resultaat van dit ontwikkeltraject is dat Bart voor een groot deel van zijn tijd ‘gewoon’ zijn eigen werk doet. En dat de teamleden geïnspireerd en uitgedaagd worden om hun eigen werk op te pakken, Bart neemt het niet standaard meer van hen over.

En ja, eerlijk is eerlijk, er is ook afscheid genomen van een medewerker omdat bleek dat hij niet in staat was dit werk te doen. Dat werd voorheen natuurlijk niet zichtbaar omdat Bart steeds de gaten dichtliep. In de persoonlijke begeleiding van Bart werd hem duidelijk waarom hij dit deed en zo ontwikkelde hij mogelijkheden om dit te veranderen. Het resultaat voor het team is dat er veel meer rust en tevredenheid is. Mensen doen met plezier hun werk en de klant is tevreden.

Als leider ben je het beginpunt van de verandering die je voor ogen hebt

Jij bent degene die het team van A naar B leidt, met oog voor lasten en belastbaarheid. De enige manier om een verandering in gang te zetten, is jezelf steeds opnieuw afvragen wat de situatie van jóú vraagt. Als jij wilt dat medewerkers zich uitspreken, zul je om te beginnen eerlijk naar jezelf moeten zijn. Spreek jij je uit?

Ben jij als leider toe aan werkelijke groei en verandering van jezelf én je team? Dan ben ik er graag om teambegeleiding op maat te verzorgen. Want veranderen is contactsport. Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Laten we bellen om de mogelijkheden te verkennen!