Organisatieontwikkeling

Deze tijd kenmerkt zich meer dan ooit door verandering in en om organisaties, de behoefte aan veerkracht en ontwikkeling was nog nooit zo groot als nu: Organisaties willen maatschappelijk verantwoord ondernemen en zetten in op duurzame ontwikkeling van hun medewerkers, lifetime employment verandert naar lifetime employability. Werkgevers willen dat werknemers meer verantwoordelijkheid nemen, werknemers willen zich manifesteren en ontwikkelen in hun werk. Een vooruitstrevende en ambitieuze organisatie kan niet zonder bevlogen medewerkers! Hiervoor is het van belang dat ze maximaal verantwoordelijkheid krijgen én nemen voor hun werkzaamheden, met andere woorden dat ze eigenaar worden van het resultaat van hun inzet. Dit vraagt leiderschap, ondernemerschap en eigenaarschap.

Vragen van klanten

  • We willen met elkaar bouwen aan een zinvolle gezamenlijke toekomst, waarin vertrouwen en mogen leren centraal staan. We weten niet zo goed hoe te beginnen, zou je mee willen kijken?
  • De afgelopen tijd zijn we vooral bezig geweest met procedures en kwaliteitshandboeken. Maar eerlijk gezegd zijn we de bedoeling een beetje kwijtgeraakt… We willen een flexibele organisatie zijn met tevreden klanten en vitale medewerkers, maar hoe komen we daar?! Daar hebben we geen procedure voor…..
  • Als directie zijn we er van overtuigd dat we anders moeten gaan werken, we zijn inmiddels zo groot dat we niet langer alles zelf kunnen blijven doen. Maar hoe zorgen we er voor dat mensen doen wat wij willen? En wat kunnen we doen als we toch weer de neiging hebben om het over te nemen, omdat we het niet goed genoeg vinden of omdat het niet snel genoeg gaat?
  • We zoeken naar manieren om meer verantwoordelijkheid bij de mensen te leggen, waarbij we ons echt wel realiseren dat onze directieve stijl van leidinggeven ons soms danig in de weg zit. Wil je ons begeleiden om hierin een nieuwe manier te vinden?

Werkwijze

Door de organisatie van dichtbij mee te maken (interviews, meelopen) bekijk ik samen met de directie wat wenselijke ontwikkelingen zijn. Na deze verkenning bespreken we welke doelstelling realistisch is en maken een plan van aanpak. Mijn uitgangspunt is steeds dat de organisatie eigenaar is en blijft van de ontwikkeling, ik begeleid hen bij de te nemen stappen maar neem het vooral niet over. Hierdoor versterkt de organisatie zichzelf en wordt het geleerde ook werkelijk verankerd.