Een opgeruimd hoofd

Ik ruim graag op! Als ik onrustig ben, even mijn draai niet kan vinden. Als ik letterlijk of figuurlijke zoekende ben. Als mijn lijf andere plannen heeft dan mijn hoofd, als ik de verbinding met mezelf kwijt ben. Dan vind ik niks fijner dan opruimen. Een opgeruimd hoofd brengt me rust en overzicht. Ik zie verbanden die ik eerder niet zag, ik zie wat ik al/nog had en kan mooie combinaties maken. En daar intens tevreden over zijn.

Je hoofd opruimen

Ik doe dat met spullen, ik doe dit ook als coach. Ik help mijn klanten om te ontwarren, overzicht te creëren en keuzes te maken vanuit wat er hier-en-nu is (niet vanuit wat ooit was of misschien ooit zou kunnen zijn).  Om te (durven) leren heb je verbinding nodig, iemand die je steunt en aanmoedigt om uitdagingen tegemoet te treden en aan te gaan. Die iemand ben ik voor mijn klanten, waardoor ze meer-en-meer de steun en veiligheid bij zichzelf kunnen ontdekken en toelaten. En zo meer-en-meer leiderschap kunnen nemen over hun werk en leven.

Je hoeft alleen maar ‘even’ je best te doen

Een prachtig en ontroerend voorbeeld hierin is Mark. Een jongeman die door de directie als high potential gekwalificeerd wordt, die het vertrouwen krijgt dat hij absoluut de top gaat bereiken. Als hij alleen maar zijn best doet, is het al goed….

En daar komt een error in het systeem van Mark, want zijn best doen is precies wat hij vanaf zijn vroege jeugd al doet. Zorgen dat het gezin door kan draaien, zijn vader ‘vervangen’ door te zorgen voor zijn moeder en jongere zussen. Hij had werkelijk geen idee wat hij zelf wilde, daar had hij simpelweg nog nooit bij stilgestaan, zijn rol was altijd ten dienste van… Mark is derhalve oprecht gaan geloven dat hij nu eenmaal een pleaser ís. En dus vertoont hij dit gedrag ook in de organisatie. De directie is blij met hem omdat Mark alle gaten dichtloopt. Ondertussen liep Mark zelf vast en wilde vertrekken, dit was geen doen meer.

Opruimen is een klus en kan pijn doen

Mijn coaching heeft hem een (pijnlijk) inzicht gegeven in de ontstaansgeschiedenis van zijn gedrag. Gedrag wat ooit ‘nodig’ en functioneel was en op een bepaalde manier beloond werd. Gedrag echter wat nu disfunctioneel is en wat Mark wil gaan opruimen. Het valt niet mee om dat in je eentje te doen, patronen veranderen is écht een klus. Wat ik Mark leer, uiteraard met vallen en opstaan, is om te begrenzen en ruimte te creëren voor zijn eigen wensen en verlangens. Wordt het leven van Mark een stuk leuker van en zijn werkgever profiteert hiervan mee. Want als Mark nu ja zegt, bedoelt hij ook echt ja. En als hij nee zegt, wat voorheen niet voorkwam, is dat ook duidelijk. Geen ruis meer op de lijn, dat ruimt zo lekker op.

Hulp krijgen bij een opgeruimd hoofd

Zeg jij nu ‘die ruis op de lijn, daar wil ik ook wel van af’ of heb je meteen een teamlid op je netvlies bij wie je deze ruis onmiddellijk herkent. Je kunt ervan af komen en ik help je er graag bij. Bel me, mail me, app me en ik kom met mijn duizend-dingen-doekje naar je toe.