Ik jank wel in mijn Porsche

Ferdinand is ondernemer en hij is met zijn neus in de boter gevallen. Of hij zit in een gouden kooi, het is maar hoe je het ziet. Hij heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen. De resultaten van dit bedrijf waren al fantastisch en hij wil het nóg beter doen dan zijn vader. En daar heeft hij inmiddels zijn tanden flink op stuk gebeten.

Wat betekent het om een goede leider te zijn en leiderschap te ontwikkelen

Ferdinand kent alleen zijn eigen organisatie, hij heeft geen andere ervaring opgedaan hoe een bedrijf te leiden en leiderschap te ontwikkelen. Hij doet feitelijk wat zijn vader deed. Hij herhaalt en kopieert, ontwikkelt geen eigen stijl en innoveert niet. Hij is in patronen terecht gekomen die niet werken. Hij ziet het en weet niet wat te doen, hij blijft herhalen wat hij deed en hoopt dat het vanzelf een keer goed komt. Hij huurt meer en meer mensen in die de boel moeten redden, maar dat niet kunnen doen. Want leiderschap kun je nu eenmaal niet uitbesteden!

Zijn strategie werkt niet meer, de tijden zijn veranderd. Om ‘ns wat te noemen:

  • De goede resultaten komen niet meer als vanzelf, de concurrentie is moordend;
  • Het is lastig om goed personeel te vinden en ook te houden;
  • Goed voor mensen zorgen is meer dan een telefoon en een auto van de zaak;
  • Personeelsleden willen perspectief en een fijne werkomgeving en hoe geef je ze dat?

Kortom, Ferdinand heeft een uitdagende leiderschapsopdracht. En dat is op dit moment voor hem ingewikkeld, of beter gezegd onmogelijk. Omdat hij geen idee heeft wie hij zelf is en wat hem beweegt in het leven. Laat staan wat het betekent om een goede leider te zijn en leiderschap te ontwikkelen. Om de lijnen uit te zetten, beslissingen te nemen en die ook daadwerkelijk uit te voeren.

Groeistappen van een ondernemer

Hij heeft inmiddels zijn neus een aantal keren behoorlijk gestoten, zakelijk en privé. Hij voelde zich bezwaard om kwetsbaar te zijn en om hulp te vragen. Zijn gevleugelde uitspraak was ‘ik jank wel in mijn Porsche’.  Lachen en doorgaan. Tot hij dit echt niet meer kon en vooral ook niet meer wilde.

Hij kwam via-via bij mij terecht, een collega-ondernemer had hem verteld hoeveel hij aan mijn leiderschapscoaching had. Dit maakte het voor Ferdinand acceptabel: Als deze in zijn ogen zo succesvolle man deze stap had gezet, kon en wilde hij het ook.

Ik heb Ferdinand intensief begeleid in een traject waarin hij zicht kreeg op de rollen die hij in zijn eerste team (gezin van herkomst) op zich nam en als vanzelfsprekend op zich is blijven nemen. Op zijn opdracht als directeur en waar hij zichzelf vanuit allerlei overtuigingen zo nu en dan klem zette. Op wat hij wil (af-)leren om vanuit authenticiteit leiding te kunnen geven aan dit prachtige bedrijf. Om zijn vader te eren én tegelijkertijd zijn eigen pad te volgen.

Blinde vlekken

Dat je je eigen blinde vlekken niet kunt zien, is evident. Het getuigt van zelfinzicht als je, net als Ferdinand, onderkent dat ze er zijn en op zoek gaat naar een coach of sparringpartner om dit op te pakken, te spiegelen en door te pakken.

Ferdinand ervaart nu veel meer rust, regie en overzicht. Heeft helder wat zijn werkelijke opdracht is, wat hij wel en vooral niet meer te doen heeft. Hij is niet langer de hele dag bezig met brandjes blussen, hij creëert tijd om een echt strategie te bepalen en die ook uit te dragen. Om draagvlak te creëren en constructief in gesprek te gaan. Om met behoud van relatie duidelijk te zijn. En, last but not least, te genieten! Dat de coaching ook een positief effect had op (de balans in) zijn privéleven, laat zich raden!

Leiderschap ontwikkelen op maat

Heb je ook behoefte aan een sparringpartner, kritische spiegel, begeleiding bij verandering of leiderschapsontwikkeling? Laten we in gesprek gaan en verkennen wat passend is voor de doelstelling en ambitie van jouw organisatie.

Ik verzorg leiderschapsprogramma’s op maat, waarin leren, werken en leven vanuit authenticiteit en persoonlijk leiderschap centraal staan. Als begeleider ben ik beschikbaar in dit proces. Ik loop even voor je, dan naast je, dan achter je. Stapsgewijs dus.

Veranderen is contactsport. Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen op het gebied van leiderschap ontwikkelen? Laten we bellen om de mogelijkheden te verkennen! https://diannehabraken.nl/contact/