Hoe persoonlijk leiderschap je de weg wijst

Mensen willen heus veranderen, ze willen liever niet veranderd worden.

Wanneer wil je wel veranderen? Als er écht iets aan de hand is. Als je in een crisis zit en ziet dat het niet de goede kant op gaat. Als het best goed gaat en je weet dat het beter en gemakkelijker kan. Dan sta je open voor persoonlijke ontwikkeling en kies je er voor om eigenaarschap te nemen voor de situatie. De deur naar verandering gaat immers altijd van binnenuit open!

Ik geloof in het vergroten van eigenaarschap om te komen tot duurzame veranderingen. Eigenaarschap appelleert aan een diepgewortelde behoefte om van betekenis te zijn. Het gevoel van eigenaarschap is niet het doel, het is het middel naar de positieve effecten die het met zich meebrengt op gedrag: tevredenheid, trots, intrinsieke motivatie en de bereidheid een stap extra te zetten.

Duurzame resultaten

Om tot duurzame resultaten te komen, is aandacht nodig voor drie aspecten. Ze bestaan los van elkaar én zijn onderling met elkaar verbonden.

 • Het verhelderen van de richting;
 • Realisatie in en met relaties;
 • Reflectie op persoonlijk leiderschap.

Integraal leiderschap dus. Je bent alleen succesvol als het aansluit bij de richting, hoe je wilt omgaan met belangrijke relaties en als het voor jou persoonlijk klopt. Want als je er niets mee hebt, kun je strategie maken en een plan maar dan gaat het niet werken. Authenticiteit dus!

Richting

Persoonlijke ontwikkeling heeft richting nodig. Verbinden en in je kracht staan hebben niet zo veel waarde als het niet gecombineerd wordt met een duidelijke visie en richting.

 • Wat wil je nou écht? Waar droom je van?
 • Waar wil je heen? Welke doelen wil je stellen?
 • Waar wil je vooral niet heen?

Als je dit helder hebt, wordt het steeds gemakkelijker om keuzes te maken en je leven te leiden, in de richting en het tempo die bij jou passen.

Relatie

Als de richting helder is, komt de vraag hoe dit dan te realiseren. Hoe doe je dit in relatie met jezelf en voor jou belangrijke anderen? Want veranderen doe je zelf, maar kun je niet alleen. Relaties zijn het fundament onder álle inhoudelijke zaken die je op te lossen hebt.

 • Welke verwachting heb je van jezelf? Hoe verbind je dat wat je weet met dat wat je voelt?
 • Kun je nieuwsgierig zijn naar je eigen drijfveren, wensen en zorgen zonder dit te veroordelen?
 • Hoe kun je hierover duidelijk en transparant communiceren met voor jou belangrijke mensen in je omgeving?

Reflectie

Reflectie is nodig voor verandering, deuren naar verandering gaan altijd van binnenuit open. Je bent het begin- en eindpunt van de verandering die je voor ogen hebt. Onvoldoende bewustwording en ontwikkeling belemmert je eigen groei. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg…

 • Wat zijn jouw eigen beelden, overtuigingen, angsten en verlangens?
 • Welke patronen belemmeren je nu?
 • Je patronen herkennen en doorbreken en je belemmerende overtuigingen aanpakken. .

Persoonlijk leiderschap

Om al deze stappen te zetten is persoonlijk leiderschap nodig. Zo kun je de de indruk achterlaten die bij jou past, jouw persoonlijke signatuur.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Volgens Stephen Covey is persoonlijk leiderschap het volgende:

Persoonlijk leiderschap is bewust kiezen voor een proactieve houding in je leven. Je neemt je leven terug in eigen handen! Het is een reis van zelfontdekking en zelfontwikkeling. Je ontplooit jezelf door je eigen emoties, gedachten en overtuigingen te onderzoeken.

Persoonlijk leiderschap gaat dus over jezelf aansturen, doelen realiseren door je eigen kwaliteiten en talenten te gebruiken. Door je tevens bewust te zijn van je valkuilen, triggers en blauwe plekken ontwikkel je de voor jou beste manier om bewust en overwogen keuzes te maken. Om richting te geven aan jouw leven. Niet alleen als leidinggevende, je geeft altijd leiding aan je eigen leven!

Resultaat

Door op deze integrale manier inhoud te geven aan persoonlijke ontwikkeling, krijg je een duurzaam en gebalanceerd resultaat. Je leert bewust keuzes maken, staat meer en eerder stil bij waarom je bepaalde dingen (niet) doet. Patronen die niet langer behulpzaam zijn worden doorbroken, je leeft meer het leven zoals jij dat zelf graag wilt. Je ervaart meer ontspanning en kunt vanuit rust en overzicht werken aan de zaken die jij zelf belangrijk vindt. Er is een betere balans tussen werk en privé en je hebt en houdt voldoende energie.

Wel zelf, niet alleen

Uiteraard moet je zelf eigenaarschap nemen en aan de slag gaan om jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Weet dat het bij persoonlijke ontwikkeling niet gaat om het aandragen van een oplossing, het gaat om het ontwikkelen van oplossend vermogen! Als je die ‘spier’ traint heb je er de rest van je leven profijt van.

Ja, dat moet je zelf doen, dat kan niemand anders voor je doen. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Ik begeleid je graag. Wil je meer weten over persoonlijk leiderschap en hoe ik jou daarmee kan helpen? Neem contact met me op.