Over (het land van) ooit

Uitstelgedrag heeft over het algemeen niet zo veel te maken met het onvermogen om je tijd te plannen. Dingen uitstellen gebeurt vaak wanneer je het lastig vindt om met bepaalde emoties om te gaan zoals verveling, angst, onzekerheid, frustratie. Het is een uitstekend voorbeeld hoe vastberaden ons brein kan zijn voorrang te geven aan behoeften op de korte termijn. Zo kan het schrijven van een moeilijk rapport een onplezierige klus zijn. Vaak speelt het achterliggende gevoel een grote rol in wáárom je taken uitstelt. Wellicht voel je je onzeker of angstig. “Ik weet te weinig over dit onderwerp. Wat als ik het verpruts?” Die zelfbeschuldigende gedachten verergeren de stress, dit draagt weer bij aan het verder uitstellen van zaken.

Ook al wéét je dat het uitstellen van bepaalde taken je uiteindelijk meer stress zal opleveren, jouw brein zal zich meer druk maken over het verwijderen van het gevaar dat nú plaatsvindt. Je kunt jezelf en je brein niet zo snel overtuigen dat uitstelgedrag te stoppen. Wil je jouw uitstelgedrag aanpakken, dan zul je aan je emoties moeten werken (Judson Brewer – psychiater en neurowetenschapper).

Uitstelgedrag aanpakken

  1. Achterhaal waarom je uitstelt. Als je de behoefte voelt zaken uit te stellen, breng dan je aandacht naar wat er op dat moment in je lichaam en geest gebeurt. Welke gevoelens lokken de verleiding uit om zaken uit te stellen? Waar in je lichaam voel je ze? Waar herinneren ze je aan? Welke gedachten komen er langs? Wat gebeurt er wanneer je deze gedachten observeert?
  2. Bepaal de eerstvolgende volgende actie. Focussen op de eerstvolgende actie helpt je zenuwen te kalmeren. Motivatie is een gevolg van actie: soms moet je gewoon beginnen en dan zie je vanzelf dat je de motivering vindt om verder te gaan.
  3. Maak de verleiding minder groot. Gebruik  je kennis over je eigen uitstelgedrag om uitstellen tegen te gaan. Doe dit door obstakels tussen jezelf en de dingen te zetten die je er van weerhouden aan de slag te gaan. En ook: maak dingen die je wél wilt doen zo makkelijk en toegankelijk mogelijk.

Kun jij hulp gebruiken bij jouw uitstelgedrag? Neem dan een kijkje bij mijn traject voor leiderschapsontwikkeling.