Het leven is als Mikado

Het leven is als Mikado! Het ene stokje ligt voor het grijpen, binnen de regels van het spel blijven, oplossingen vinden en het volgende stokje pakken kan al een stuk lastiger zijn. En wellicht lijken of zijn er stokjes onbereikbaar. De voorkeursmanier waarop jij dit spel speelt, geeft informatie over hoe jij in het leven staat.

Wat is jouw aanpak? Wat is jouw strategie?
• Kijk je goed alvorens je aan de slag gaat? Of heb je geen tijd te verliezen en ga je gelijk van start, vertrouwend op je vaste hand?
• Heb je de spelregels al eens gelezen? Of bepaal je die liever zelf? Of verander je die tijdens de wedstrijd?
• Neem je veel risico? Of ga je heel voorzichtig en/of strategisch te werk?
• Denk je na over je volgende actie? Of doe je dat niet en bekijk je de situatie wel weer tegen de tijd dat jij aan de beurt bent?
• Neem jij het initiatief? Of kijk je liever de kat uit de boom?
• Speel je om te winnen? Of is het voor jou vooral belangrijk om niet te verliezen?
• Gaat het je om de lol van het samen iets ondernemen? Of maakt het je niet uit wat je doet, zolang je maar niet alleen bent?

Oplossingen vinden

Het leven is als Mikado. We zijn getraind om optimale (snelle) oplossingen te vinden: mogelijkheden afwegen, opties vergelijken en denken in termen van óf-óf. Voordeel is dat het lekker snel gaat en houvast geeft. Echter, op deze manier kijken, denken en handelen kan ook beperkend werken. Door te kiezen voor het een, kies je per definitie niet voor het ander. Ondoenlijk bij schijnbare dilemma’s als werk en privé, relatie en resultaat, je lief en je kind.

Ook voor denken geldt: win-win levert vaak meer op dan win-lose.  Persoonlijk leiderschap gaat ook over het vermogen om naast het óf-óf denken ook het én-én denken eigen te maken en toe te passen. Het leert je om niet meteen positie te kiezen,  maar juist om beide kanten van de keuze te verkennen zonder dit als goed of fout te zien. Het brengt je meer verruiming en verdieping. Je ontwikkelt en stimuleert een bredere kijk. Je maakt meer bespreekbaar, stelt meer aan de orde in de vorm van open vragen.

Het leven is als Mikado: óf-óf denken & én-én denken, we hebben beiden nodig!