Voorwaarts

‘Het leven wordt voorwaarts geleefd maar achterwaarts begrepen’.

Een prachtige uitspraak van de Deense filosoof Sören Kierkegaard. Het leven is geen probleem dat moet worden opgelost, maar een werkelijkheid die moet worden beleefd. In beweging komen, stilstaan, omkijken om vooruit te kunnen zien. Vraag jij jezelf wel ‘ns af waarom je eigenlijk doet wat je doet? Wat jouw levensverhaal is? Ben je benieuwd waarom de één ogenschijnlijk veel gemakkelijker met tegenslag overweg kan dan de ander?  Puzzelt het jou waarom het je niet zo goed lukt je grens aan te geven, zonder bot te worden?

Vaak herhaal je een patroon, verval je in oude-en-o-zo-vertrouwde-overlevingsstrategieën.  Ooit superhandig en nodig geweest, vaak zijn ze hun waarde inmiddels wel verloren. Zo ken je vast mensen die een muur om zich heen gebouwd hebben en zich niet meer kwetsbaar kunnen opstellen. Of collega’s die zich een slag in de rondte werken in de hoop dat ze aandacht en waardering krijgen. Wat denk je van degene die altijd de controle wil houden, alles beter dan dat je niet weet wat er gaat gebeuren. En als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg…

Eigen levensverhaal

Daarom is het zo belangrijk om je eigen levensverhaal te kennen en zicht te krijgen op onderliggende mechanismen. Dit geeft je de mogelijkheid om het anders te gaan doen, zakelijk en privé. Je kunt meer genieten, ervaart meer rust en werkt efficiënter en met meer plezier.

Kun je hier hulp bij gebruiken? Lees hier dan over mij als leiderschapscoach.