Leiderschap is zichtbaar zijn

Als leider heb je een voorbeeldfunctie, je bent het beginpunt van de verandering die je voor ogen hebt. De enige manier om een verandering werkelijk in gang te zetten is het zelf voor te doen. De vraag is dus: Ben je hierin als leider écht zichtbaar?

Ik vertel je graag over Hans. Hij is manager bij een mooi bedrijf en werkt er graag. Op 1 dingetje na, nou ja dingetje. Zeg maar gerust ding. De directeur Bjorn heeft zonder meer een leuke en vriendelijke kant. En hij kan zomaar veranderen in de Hulk. Compleet met grommen en dat hij uit zijn prachtige witte overhemd scheurt. Dat laatste is natuurlijk overdreven, maar toch zit er wel een kern van waarheid in. Bjorn is in zijn communicatie niet altijd even professioneel en dat kan Hans behoorlijk raken. Zeker als hij in het bijzijn van zijn collega’s afgeblaft wordt en geen idee heeft wat er aan de hand is.

Patronen (h)erkennen

Hans en Bjorn zijn terecht gekomen in patronen waarin ze zichzelf en elkaar kwijt zijn en alleen nog maar irritatie teweegbrengen. Bjorn vindt Hans een slappe hap en Hans vindt Bjorn een bullebak. Ze vinden hierin hun medestanders en dat lucht even op. Maar het lost natuurlijk niets op, de polarisatie neemt toe.

Bjorn is niet in staat om zijn verwachting over te brengen aan Hans en gaat steeds harder roepen, dat is hoe hij het ooit heeft geleerd. Hans is niet in staat bij Bjorn zijn grens aan te geven en sluit zich meer en meer af, dat is hoe hij het ooit geleerd heeft. En dat is hoe ze lang aangemodderd hebben, totdat het echt niet meer ging en ze schoorvoetend onderkenden dat ze in herhaling vielen en dit nooit zou gaan werken. Tijd voor externe begeleiding.

Patronen doorbreken

Het is veel gemakkelijker de oorzaak van een probleem bij de ander te leggen dan te erkennen dat je zelf ook een aandeel hebt. Als je onderdeel bent van het probleem, ben je in de regel ook onderdeel van de oplossing. En het is nu eenmaal zo dat je alleen jezelf kunt veranderen, niet de ander, hoe graag je dit ook zou willen. Door naar jezelf en je eigen aandeel te kijken, kun je patronen doorbreken.

Hiervoor is inzicht nodig, begrijpen welke drijfveren onder het gedrag zitten. Wat maakt dat je doet wat je doet? Wat wil je bereiken of juist voorkomen (waar je wellicht nog niet bewust van was)?

Ontwikkeling

Ik heb Hans begeleid om letterlijk en figuurlijk veel meer zijn kracht te gaan voelen. Op te gaan staan en op constructieve en volwassen manier aan te geven dat hij bepaalde dingen wel accepteert en bepaalde dingen niet. Dat was een pittig proces, maar het is gelukt.

De gesprekken hebben hem en ook Bjorn meer zelfinzicht gegeven en vooral ook een manier om hun gedrag als het ware te ondertitelen. Ze zeggen nu vaker wat ze bedoelen, wel zo handig. Zo bleek dat ze eigenlijk een vergelijkbaar doel hebben: Bjorn wil graag dat Hans meer van zijn talenten inzet (zijn grommen was bedoeld als uitnodiging). Hans wil graag meer laten zien wat hij in huis heeft (zijn terugtrekken was zijn teleurstelling). Bjorn en Hans zijn nu als leiders meer zichtbaar en inspireren hiermee ook anderen in de organisatie om zich te blijven ontwikkelen.

Herken je jezelf in deze situatie of zie je het gebeuren binnen jouw organisatie? Laat het niet doorsudderen, pak het probleem bij de kern aan. Weet je zelf niet goed waar te beginnen? Neem contact met me op, ik denk graag met je mee!