Executive coaching – hoe je van moeten naar moedig gaat!

Ik werd gebeld door een ondernemer. Ze omschrijft zichzelf als een control freak en trekt veel werk naar zich toe. In haar leven is dan ook te weinig tijd voor vakantie, familie, vrienden, sport en ontspanning.

En daar is ze wel klaar mee! Zij kon wel executive coaching gebruiken dus.

Haar bedrijf gaat een ontwikkelingsstap maken, dus er moet nu drastisch iets veranderen in haar systeem, zegt ze. Na de kennismaking geeft ze aan te willen starten! En, het zal je niet verbazen, het maken van de eerste afspraak laat even op zich wachten en is een aantal keren verplaatst. Te druk…

We zijn nu een aantal maanden onderweg, dit is wat het haar al gebracht heeft. Ze:

 

  • Gunt zichzelf dit traject en maakt de tijd die ervoor nodig is, heel graag vrij;
  • Begrijpt wat het effect is van haar plek in het gezin van herkomst op haar zakelijke en persoonlijke relaties;
  • Heeft een groeiend bewustzijn en inzicht in waarom ze doet wat ze doet;
  • Kan met meer afstand en mildheid naar zichzelf en haar werkwijze kijken;
  • Heeft mogelijkheden om patronen te veranderen, waardoor ze op haar plek komt en de organisatie verder kan groeien.

Hoe ik daarbij geholpen heb:

  • Door te kijken naar patronen en systemen, verleden en toekomst;
  • Met heldere analyses die je werkelijk doen begrijpen wat je ergens misschien al wel wist;
  • In woorden die onthullen wat verhuld bleef, verhelderen wat troebel was;
  • Door rust en aandacht, volharding en mildheid waardoor gezegd kan worden wat gezegd moet worden;
  • Door liefdevol te frustreren om in beweging te komen, ook als het spannend is, en er bij te blijven.

Zekerheid is de vijand van verandering

Organisaties moeten sneller dan ooit in staat zijn zich aan te passen. Leiderschap is hierin wezenlijk. Leiders vormen en veranderen, in het volle besef dat dit hun corebusiness is. Om bij te dragen aan de wendbaarheid en vitaliteit van de organisatie, ontketen je als leider vernieuwing en creëer je beweging. Een uitdagende leiderschapsopdracht om te leiden in en door onbekend gebied.

De executives die ik begeleid kiezen veelal niet voor slechts één moment, vaak begeleid ik hen gedurende een langere periode. Niet continu, wel op gezette momenten. Als het spannend is, als er veel te gebeuren staat of, liever nog, als ze weten dat het spannend gaat worden en hoe daarop voor te bereiden. Sparren en klankborden aan de voorkant dus. Wel zelf, niet alleen!

Wat is executive coaching?  

Ik vind het belangrijk om kaders te scheppen, dus even een stukje uitleg. Executive coaching richt zich op executives als directieleden, bestuurders en ondernemers. Mensen die hun persoonlijk en professionele leiderschap willen blijven ontwikkelen. Die behoefte hebben aan een klankbord, iemand die helpt zaken te verhelderen en ontwarren.

De vraag om coaching ontstaat niet vanuit moeten, wel vanuit willen. Het vraagt moed om de oorsprong van je manier van leiden te onderzoeken. Om stil te staan bij vanzelfsprekendheden en patronen. Het besluit om in je overvolle agenda tijd te nemen voor jezelf. Ruimte te maken om te reflecteren op jezelf en jouw uitgangspunten. Door even stil te staan kun je grote vooruitgang boeken.

Executive coaching raakt aan vragen als:

 

  • Hoe kan ik mijzelf beter profileren in kritische situaties?
  • Hoe blijf ik koersvast en toch ook wendbaar?
  • Ik wil mijn visie scherper krijgen, heb behoefte aan een klankbord;
  • Ik krijg in mijn werk nauwelijks feedback, heb ik wel behoefte aan;
  • Hoe creëer ik rust in mijn leven, zakelijk en privé?

Executive coaching – alleen EN samen

‘Lonely at the top’ is met grote regelmaat de tekst van executives die ik begeleid. Er wordt veel van hen verwacht, ze staan onder druk, er staat veel op het spel.

“Een man mijmert op de top van een duin over zichzelf in de schaduw van de gebeurtenissen van de afgelopen week
en voelt zich daardoor nogal alleen”

Youp van ’t Hek.

Het is inherent aan functies, hoger in de organisatie, dat er minder mensen zijn met wie je kunt delen, sparren, overleggen. Vaak wel over de inhoud, minder vaak over hoe het met jou gaat. Wat jou bezighoudt, waar jij ’s nachts wakker van ligt.

In de coaching sta jij als executive centraal, jouw organisatie en casuïstiek zijn leidend. Met als doel niet alleen jezelf maar ook je team en/of organisatie te ontwikkelen.

Benieuwd naar ervaringen?

Heb jij in je volle agenda tijd voor executive coaching?

Het vraagt moed om stil te staan bij vanzelfsprekendheden en patronen. Het besluit om in je overvolle agenda tijd te nemen voor jezelf, ruimte te creëren om te reflecteren op jezelf en jouw uitgangspunten.

De overvolle agenda komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Veel doen is vaak een uiting van een enorm verantwoordelijkheidsgevoel en (mede hierdoor) te weinig overzicht. Een herhaling van een patroon dat niet langer dienend is. Stilstaan brengt je bij de vraag waar het hier-en-nu, op deze plek, werkelijk over gaat. Met grote regelmaat is het resultaat dat de coachee niet méér maar juist minder gaat doen. Mooi resultaat toch?

Ben jij ook een ondernemer, bestuurder of manager die:

  • Toe is aan duurzame verandering en patronen wil doorbreken?
  • Het lef heeft en bereid is eigen aandeel te onderzoeken en hiervan te leren?
  • Zich verder wil bekwamen in het leiden van organisatievraagstukken?

Neem dan contact met me op!

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen hiervan niet 1-2-3 besluit om een traject te starten. Zou ik ook niet doen! Ik nodig je dan ook van harte uit voor een uitgebreid kennismakingsgesprek. Hierin belichten we jouw vraag van verschillende kanten. Hierna heb je voldoende informatie om te besluiten of je op dit moment bij mij een executive coachtraject wilt starten.