Mir fehlt die nāhe von dir!

Twaalf april, de geboortedag van mijn vader. Hij zou dit jaar 87 worden.

Ik geloof niet dat mijn vader het woord ‘leiderschap’ ooit heeft uitgesproken. Hij was überhaupt een man van weinig woorden. Leiderschap is echter wél wat hij me leerde door wat hij deed. Verantwoordelijkheid nemen over je leven, zonder de illusie te hebben dat het maakbaar is.

Je niet laten leiden door angst, mogelijkheden voor ogen houden. Als angst groter is dan verlangen, gebeurt er uiteindelijk he-le-maal niets! Mijn vader was voor de duvel niet bang. Hij was niet bang voor dingen die buiten hem gebeurden. Hij deinsde niet terug voor wat er in hem gaande was. Hij had een groot verlangen om te leven en was voor mij een voorbeeld om te kiezen voor wie en wat écht belangrijk is.

Twaalf april is ook de geboortedag van Herbert Grönemeyer. Een zanger die op onnavolgbare wijze woorden geeft aan een scala van emoties: vergnugen, verliefdheid, verdriet en verlies.

Mooi dat deze mannen hun geboortedag delen. Ze zullen de plek waar ze zijn mooier maken, zeker op deze dag!