Aanval is de beste verdediging

‘Het zijn niet de dingen waar we mee zitten, maar onze meningen over deze dingen’ (Epictetus, filosoof 1e eeuw)

Na een of meerdere teleurstellende ervaringen kan het zomaar gebeuren, die specifieke ervaringen worden jouw waarheid. Het is me (weer) niet gelukt in deze baan, het zal wel nooit meer lukken. Ik heb gefaald, ben waardeloos. Ik ben (weer) afgewezen in de relatie, ik blijf waarschijnlijk altijd alleen. Ik ben een loser.

Een overtuiging is een idee waar je ‘ja’ tegen zegt, waarvan je gelooft dat het waar is en waar je aan vast houdt. Overtuigingen worden generalisaties en maken zichzelf waar, selffulfilling prophecy. Misschien zeg je dan tegen jezelf dat je nooit iets goed kunt doen. Of misschien dat je het zelfs niet kunt. Of zelfs dat je een loser bent, het wordt jouw identiteit. En dan trek je de muur op, aanval is de beste verdediging nietwaar? Belemmerende overtuigingen kunnen je behoorlijk vastzetten, dit kan ten koste gaan van je welbevinden, geluk en/of gezondheid.

En zo hoeft het niet te blijven! Belemmerende overtuigingen kunnen steunende overtuigingen worden, het is mogelijk dit te veranderen. Personal coaching helpt om jouw netwerk van overtuigingen in beeld te brengen, op te sporen en te veranderen. Ik ben benieuwd wat er met jouw overtuiging over het veranderen van overtuigingen gebeurt!

Met dank aan Jos van Boxtel (Mindspring Training)