Hoe ik goed werd in veranderen!

Al vroeg in mijn leven werd ik uitgedaagd in ‘vallen en opstaan’. Ben vaak onderuit gegaan, soms gewond blijven liggen, uiteindelijk altijd weer in beweging gekomen. Ik leerde van en met mijn ervaringsdeskundige ouders en broer en ben goed geworden in veranderen. In meebewegen, buigen zonder te barsten. In doen wat de situatie van me vraagt, zonder mezelf kwijt te raken.

Zo raakten we als gezin betrokken bij een heftig ongeval. Gevoelens van schuld, paniek, boosheid en verdriet hebben ons allemaal getekend, letterlijk en figuurlijk. Het heeft lang geduurd voordat ik vrede kon sluiten met de zichtbare en onzichtbare littekens.  En nu ‘weet’ ik dat littekens betekenen dat ik sterker ben dan wat me toen pijn heeft gedaan. Ik leef, wat een oerkracht!

Zo was er het advies van het hoofd van de lagere school. Ik wilde naar het gymnasium, ondersteund door de citotoets. Desondanks adviseerde hij om naar de mavo te gaan. Dit advies ging niet over mij, mijn cijfers of ongebreidelde leergierigheid. Dit ging over zijn oordeel over mijn gezin van herkomst en de beperkende overtuiging die hij daaraan gekoppeld had. Namelijk dat ik als dochter van ouders die door tegenslag weinig kansen hadden gekregen, de kansen zeker niet zou kunnen benutten. Verkeerd gedacht! Mijn ouders gingen voor mij staan en schakelden hulp in om er voor te zorgen dat ik op de opleiding kwam waar ik wilde zijn. Wat was ik boos op het hoofd van de school! Wat was ik trots op mijn ouders! En op mezelf niet te vergeten!

Terugkijkend zijn deze ervaringen essentieel geweest in mijn ontwikkeling, zakelijk en privé. Het maakt dat ik verder kijk dan alleen het zichtbare gedrag, mensen zie voor wie ze werkelijk zijn en potentieel serieus neem. Dit maakt ook dat ik ‘weet’ hoe belangrijk en tegelijkertijd lastig het is om verdriet toe te laten om te kunnen helen, groeien en ontwikkelen. En heb ik aan den lijve ondervonden dat voor iedere gewenste verandering, ik zelf de eerste stap te zetten heb. Zo werd ik leider van mijn eigen verandering!

 

Verandering als constante

Langzaam en zeker vond ik mijn weg. Niet omdat ik een vooropgezet plan had, maar door steeds te onderzoeken of iets of iemand werkelijk bij me past. En steeds was er mijn kompas, met de jaren duidelijker en preciezer afgesteld. Is dit wat ik echt wil? Voor wie doe ik dit eigenlijk? En wat nou als ik het niet meer doe?

Na een korte periode als rechtenstudent besloot ik om in deeltijd de HBO-opleiding Personeel & Organisatie te volgen. Ik behaalde mijn bachelor in 1993 en werkte jarenlang als human resource manager, onder meer in het midden- en kleinbedrijf. Ik ben dol op de dynamiek van mens & organisatie en volg vanuit deze fascinatie doorlopend trainingen rondom persoonlijk leiderschap en verandermanagement.

 

Begeleiden van Leiders in Verandering

Mijn keuze om me verder te ontwikkelen als coach en begeleider van verandertrajecten voelt als juist en passend. Alles wat ik gedaan en ervaren heb, komt samen: Ik begeleid Leiders in Verandering!

Mijn kracht en passie liggen in het versterken van persoonlijk leiderschap en het creëren en benutten van kansen en mogelijkheden.  Ik werk vanuit de visie en ervaring dat verandering écht altijd bij jezelf begint. Wat er ook gebeurd is, hoezeer je ook gekwetst bent, hoe oneerlijk het ook gelopen is: jij hebt de keuze om hierin een eerste stap te zetten.

Ja, dit moet je zelf doen.

Nee, dit hoef je niet alleen te doen.

Ik begeleid verandertrajecten door te kijken naar patronen en systemen, met heldere analyses en woorden die onthullen wat verhuld bleef. Door liefdevol te frustreren om in beweging te komen, ook als het spannend is, om groei mogelijk te maken. Niet het middel maar het doel is leidend. Mijn werkwijze is verbindend, inspirerend, proces- en resultaatgericht en onafhankelijk.

Of het nu gaat over persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling of organisatieverandering: als je écht en duurzaam wil veranderen, heb je het eerst en vooral in jezelf te zoeken! Wil je weten wat ik hierin voor je kan betekenen, lees dan meer over mijn aanbod op Organisatieontwikkeling en Persoonlijke Ontwikkeling.

Klanten waarderen mijn betrokkenheid, warm-menselijke vasthoudendheid, analyse en scherpzinnigheid. Ik geef woorden aan gevoelens en emoties en bied andere invalshoeken om naar een situatie te kijken. Wil je hier meer over weten? Lees hier wat klanten over mij vertellen.